Asperges gegaard in rode bietensap met roquefortsaus afgewerkt met gerookte eendenborst, geroosterde en met honing gekarameliseerde notenmengeling en waterkers.
Ingrediënten (4 personen)
- Asperges:
- 1 kg witte asperges
- 500 ml rode bietensap
- 250 ml water
- 2 takjes verse tijm
- 1 laurierblaadje
- 4 jeneverbessen
- Zout en peper
- Roquefortsaus:
- 150 g roquefort
- 100 ml room
- 50 ml witte wijn
- Peper
- Garnituur:
- 200 g gerookte eendenborst in dunne plakjes (te vinden in de betere supermarkt)
- 50 g notenmix (walnoten, hazelnoten, amandelen)
- 1 el honing
- 1 bosje waterkers
Bereiding

- Asperges:
- Schil de asperges zorgvuldig.
- Breng het rode bietensap en het water aan de kook met tijm, laurier, jeneverbessen, zout en peper.
- Leg de asperges in de kokende bietensap en laat ze zachtjes garen tot ze beetgaar zijn (afhankelijk van de dikte, maximum 10 minuten).
- Haal de asperges uit de bietensap en laat ze uitlekken. Bewaar de bietensap en hou warm.
- Roquefortsaus:
- Verkruimel de roquefort.
- Verwarm de room en witte wijn in een steelpan.
- Voeg de roquefort toe en laat de kaas smelten op een laag vuur, roer regelmatig.
- Breng op smaak met peper.
- Geroosterde noten:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Verdeel de notenmix over een bakplaat en rooster ze 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Laat de noten afkoelen en hak ze grof.
- Verwarm een pan op middelhoog vuur en voeg de honing toe. Laat de honing licht karamelliseren.
- Voeg de geroosterde noten toe en meng ze goed met de gekaramelliseerde honing.

- Serveren:
- Verwarm de asperges kort in de overgebleven bietensap.
- Schep een kleine pollepel roquefortsaus op elk bord.
- Leg de asperges op de saus.
- Verdeel de plakjes gerookte eendenborst over de asperges.
- Strooi de geroosterde noten over het gerecht.
- Garneer met waterkers.
Succes en smakelijk!
Vince.