Gekarameliseerde verse ananas met sabayon van Elixir d’Anvers en in kokosmeel gepaneerd vanilleijs afgewerkt met geroosterde pistachenootjes en verse munt
Ingrediënten:
- Voor de gekarameliseerde ananas:
- 1 verse ananas, geschild, in plakken van 1,5 cm gesneden en ontdaan van de harde kern
- 2 eetlepels melkerijboter
- 3 eetlepels bruine suiker
- Snufje kaneel (optioneel)
- Voor de sabayon:
- 4 eidooiers
- 4 eetlepels kristalsuiker
- 4 eetlepels Elixir d’Anvers
- Snufje zout
- Voor het kokosijs:
- Vanille-ijs (4 bolletjes)
- Geraspte kokos
- Voor de garnering:
- Geroosterde pistachenootjes, grof gehakt
- Verse muntblaadjes
Bereiding:
- Gekarameliseerde ananas:
- Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Leg de ananasschijven in de pan en bak ze aan beide kanten goudbruin.
- Strooi de bruine suiker en eventueel de kaneel over de ananas en laat de suiker karamelliseren.
- Haal de ananas uit de pan en houd warm.
- Sabayon:
- Doe de eidooiers, kristalsuiker, de Elixir d’Anvers en een snufje zout in een kom en klop het mengsel koud met een garde tot het licht en schuimig is.
- Zet op een middelhoog vuur en blijf kloppen (in een 8-vorm) tot de sabayon dikker wordt en een romige consistentie heeft.
- Haal de kom van het vuur en blijf nog even doorkloppen terwijl je de kom een half minuutje in een bodempje koud water zet om het gaarproces te stoppen
- Kokosijs:
- Schep bolletjes vanille-ijs.
- Rol de bolletjes ijs door de geraspte kokos, zodat ze volledig bedekt zijn.
- Zet de bolletjes ijs even in de vriezer om op te stijven.
- Serveren:
- Leg op elk bord een schijf gekarameliseerde ananas.
- Plaats in het midden van de ananas een bolletje kokosijs.
- Schep hierrond een royale lepel sabayon.
- Garneer met gehakte geroosterde pistachenootjes en verse muntblaadjes.
Geniet van dit overheerlijk dessertje!
Succes en smakelijk!
Vince.