Ingrediënten:
· 1 kg zachtkokende aardappelen, geschild en in dunne schijfjes gesneden
· 600 g schorseneren (bokaal, uitgelekt gewicht)
· 25 g boter

· 2 teentjes knoflook, fijngehakt
· 30 g bloem
· 500 ml melk
· 100 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère, Emmentaler of een mengeling)
· 2 lente-uitjes, in fijne ringetjes gesneden
· 50 g walnoten, grof gehakt
· Zout en peper naar smaak
· Een snufje nootmuskaat (optioneel)
· Olijfolie of boter om de ovenschaal in te vetten
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor: Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C). Vet een ovenschaal van ongeveer 20 x 30 cm in met een beetje olijfolie of boter.
2. Kook de aardappelschijfjes voor: Breng een pan met gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelschijfjes toe en kook ze ongeveer 5 minuten voor, tot ze iets zachter beginnen te worden. Giet ze af.
3. Giet de schorseneren in een vergiet.
4. Maak de lookbechamelsaus: Smelt de boter in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en fruit deze kort, tot hij begint te geuren (zorg dat hij niet bruin wordt). Voeg de bloem toe en roer goed met een houten lepel of garde tot een gladde roux ontstaat. Laat dit mengsel al roerend een minuutje garen.
5. Voeg de melk toe: Voeg de melk beetje bij beetje toe, terwijl je constant roert om klontjes te voorkomen. Blijf roeren tot de saus dikker wordt en glad is. Laat de saus zachtjes pruttelen gedurende een paar minuten.

6. Breng de saus op smaak: Haal de pan van het vuur en roer de helft van de geraspte kaas door de bechamelsaus. Breng de saus op smaak met zout, peper en eventueel een snufje nootmuskaat.
7. Stel de ovenschotel samen: Verdeel de voorgekookte aardappelschijfjes over de bodem van de ingevette ovenschaal. Verdeel schorseneren gelijkmatig over de aardappelschijfjes.
8. Giet de saus erover: Giet de lookbechamelsaus gelijkmatig over de aardappelen en schorseneren.
9. Garneer en gratineer: Bestrooi de bovenkant van de ovenschotel met de helft van de fijngesneden lente-ui en de grof gehakte walnoten en de overige geraspte kaas. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de ovenschotel in ongeveer 20-25 minuten goudbruin en bubbelend.
10. Afwerking: Haal de ovenschotel uit de oven en laat hem een paar minuten rusten. Bestrooi de ovenschotel vlak voor het serveren met de rest van de fijngesneden lente-ui en de grof gehakte walnoten.
Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld kaasgrillworst (foto) of gordon bleu.
Succes en smakelijk!
Vince.