zondag 4 mei 2025
spot_img
HomeLIFESTYLEEten & DrinkenSALADE VAN GEGRILDE ZOETE AARDAPPEL MET GEITENKAAS, SPEKBLOKJES EN GEMARINEERDE PEER (4...

SALADE VAN GEGRILDE ZOETE AARDAPPEL MET GEITENKAAS, SPEKBLOKJES EN GEMARINEERDE PEER (4 PERSONEN) EN VANILLE-VINAIGRETTE

Ingrediënten:

· 2 middelgrote zoete aardappelen, geschild en in plakken van 1.5 cm gesneden

· 2 rijpe Doyenne peren, in kwarten gesneden, klokhuis verwijderd en in plakjes gesneden

· 4 eetlepels vloeibare honing

· Het merg van ½ vanillestokje

· 200 g gerookte spekblokjes

· 200 g zachte geitenkaas (bijvoorbeeld Bettine Blanc of een verse geitenkaas), in plakken van 2 cm dik

· 100 g gemengde salade (veldsla, rucola, eventueel wat fijngesneden rode biet)

· 2 eetlepels amandelschaafsel

· Olijfolie

· Peper en zout naar smaak

Voor de vinaigrette:

· 4 eetlepels extra vierge olijfolie

· 2 eetlepels rode wijnazijn

· 1 kleine rode ui, zeer fijn gesnipperd

· Het merg van ¼ vanillestokje

· Een snufje zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

1. Marineer de peer: Meng in een kom de plakjes peer met de honing en het merg van een halve vanillestokje. Laat dit minstens 15 minuten marineren op kamertemperatuur.

2. Gril de zoete aardappel: Verwarm een grillpan op middelhoog vuur. Besprenkel de plakken zoete aardappel met een beetje olijfolie, zout en peper. Gril de zoete aardappel in ongeveer 10-15 minuten gaar en lichtbruin, waarbij je ze regelmatig omdraait. Je kunt de zoete aardappel ook roosteren in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 20-25 minuten.

3. Bak het spek: Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes krokant. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

4. Rooster de amandelschaafsel: Verhit een droge koekenpan op laag vuur. Rooster de amandelschaafsel goudbruin, let op dat ze niet verbranden. Zet apart.

5. Maak de vinaigrette: Meng in een klein kommetje de olijfolie, rode wijnazijn, fijngesnipperde rode ui en het merg van een kwart vanillestokje. Breng op smaak met zout en peper.

6. Stel de salade samen: Verdeel de gemengde salade over vier borden. Leg hierop de gegrilde plakken zoete aardappel en de plakjes gemarineerde peer. Verdeel de gebakken spekblokjes over de salade.

7. Voeg de geitenkaas toe: Leg op elke plak zoete aardappel een plakken geitenkaas.

8. Dresseer en serveer: Besprenkel de salade royaal met de vanille-vinaigrette. Garneer met de geroosterde amandelschaafsel. Serveer de salade lauwwarm of op kamertemperatuur.

Succes en smakelijk !

Vince

- ONZE EXCLUSIEVE REEKS -spot_img

Abonneer je op ons Gratis Magazine en ontvang iedere week de beste info, tips en leuke acties in jouw mailbox

Leestips

Uniek schaakbord staat pal op de grens tussen Nederland en België:...

Vanaf vandaag kan je schaken op de grens van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau, in de provincie Antwerpen. De ene speler zit in België, terwijl de...

Oosterzele, Kapellenberg

spot_img
Rechtvaardige-Rechters retabel

11 april 1934 – De Rechtvaardige Rechters, het Mysterie ontrafeld

In 1934 pleegde men een van de grootste kunstdiefstallen in de Belgische geschiedenis: de diefstal van "De Rechtvaardige Rechters", een paneel van het wereldberoemde...
error: Inhoud is beschermd !!