Ingrediënten voor 4 pers:
- 500 gr aardappelen
- 1 flinke klont boereboter
- Een scheut melk
- 500 gr gemengd gehakt
- 1 heel fijngesnipperde kleine ui
- Snuifje lookpoeder (of geplet half teentje verse look)
- 1 ei
- 4 + 6 el panko
- Mini mozzarellabolletjes
- 100 gr spekblokjes
- fijngehakte bieslook
- peper – zout – nootmuskaat
Voor de puree:
Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook ze gaar in gezouten water. Stamp ze fijn tot puree en meng er de boereboter, een snuifje zout, een snuifje peper en een snuifje nootmuskaat onder. Melk toevoegen tot de gewenst smeuïgheid. Doe de puree in een spuitzak met daarin een gekarteld spuitmondje.
Voor de cupcakebodem:
Meng in een grote kom het gehakt, het ei, 4 el panko, de look en de ui. Neem een muffinvorm en plaats daarin cupcakepapiertjes. Rol balletjes van het gehakt en duw ze plat zodat ze het cupcakepapiertje 1 centimeter overstijgen. Duw per cupcake 1 of 2 mini mozzarellabolletjes in het midden van de cupcake.
Plaats de cupcakes gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Voor de crumble van spek:
Bak de spekblokjes krokant, laat ze uitlekken op keukenpapier en hak ze fijn met behulp van een blender. Het vrijgekomen vet niet weggieten!!!
Voor de gebakken panko (in vakjargon: pangrattato):
Bak de panko goudbruin in een pan op het vuur in het opgespaarde spekvet samen met een teentje look (die je efkes kort crusht) en -optioneel- een takje tijm.
Afwerking:
Haal de cupcakebodems uit de muffinvorm/papiertjes en spuit er een toef puree op. Werk af met de crumble van spek, gebakken panko en fijngehakte bieslook. Plaats in een nieuw muffinpapiertje en serveer met bijvoorbeeld gestoofde wortelen of erwtjes (of andere groente naar keuze)
Succes en smakelijk!
Vince